"El fals testament"

18 Desembre 2018

Presentació de la novel·la històrica per aprendre i interessar-se per la genealogia, escrita per Jordi Bosch i Aumatell. És un llibre on es combina l’art de la narrativa novel·lesca històrica i la passió per la genealogia, amb una història de frau documental en el si de l'Esglesia de principis de segle XX.

La presentació serà dijous 20 de desembre a les 19h a la llibreria “Muntanya de Llibres” de Vic (c/ Jacint verdaguer, 31).

També la podeu encarregar a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., per Facebook o Instagram.

Bones Festes

17 Desembre 2018

Informem que com cada any per aquestes dates la secretaria de la SCGHSVN romandrà tancada del 24 de desembre al 6 de gener, ambdós inclosos. Esperem que tingueu unes bones festes i una bona entrada any. Us esperem l'any vinent amb un calendari ple d'activitats pensades per a tothom!

El nou curs 2018- 2019 va començar amb una conferència a càrrec de Dory Sontheimer i la seva història familiar. Va ser una ponència de luxe i captivadora, de gran interès per a tots els assistents.

Aquella mateixa setmana es va tenir la oportunitat de visitar el centre de col·leccions del MUHBA. En general la sensació de tots els assistents va ser molt positiva i es va poder comprovar el gran volum de patrimoni que hi ha fora del museu.

Des de la Societat esperem que les properes activitats i cursos programats continuïn tenint la mateixa bona acollida, com fins ara.

Us animem a venir i participar a totes les nostres activitats, les quals esprem que siguin del vostre interès. Recordeu que sempre podeu fer suggeriments a través del formulari de contacte del mateix web o via telèfon. Estarem encantats de rebre-les.

Comencem un nou curs

3 Setembre 2018

El 3 de setembre vam obrir de nou la secretaria. Properament enviarem tota la informació i activitats de nou curs 2018- 2019.

Aprofitem, però, per deixar-vos un nou fons municipal que pot consultar-se via on-line, per si és d’interès en les vostres recerques genealògiques: Archivo Municipal de Donostia- Udal Artxiboa

Bon estiu

2 Juliol 2018

Us recordem que la SCGHSVN restarà tancada durant el mes d'agost. Durant tot el juliol la secretaria continuarà a la vostra disposició en el seu horari habitual, de dilluns a dijous de 17h a 20h per atendre les vostres peticions. Moltes gràcies.


Aprofitem des de la Junta de la Societat per desitjar-vos un BON ESTIU i esperem retrobar-vos a l'octubre per iniciar novament junts el curs 2018- 2019.

Cada vegada més hi ha arxius que digitalitzen i difonen els seus fons a través de mitjans electrònics, posant a l’abast de tothom el ric patrimoni que custodien. Cal aprofitar aquestes eines per seguir fent recerca.

El catàleg en línia de l'Arxiu Municipal de Barcelona permet cercar manuscrits i col·leccions de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona que poden ser de gran interès per a recerques genealògiques, heràldiques i fins i tot sigil·logràfiques.

A continuació es llisten algun d’aquests tresors que poden ser del vostre interès:

Genealogia:

Genealogia de la Casa de Cartellà: Notícies de la família Cartellà i casa Cartellà de Massanet, els capítols matrimonials, testaments. Lletres Reials, etc.


Heràldica:

Armorial Històrich de Catalunya de Lluís Domènech i Montaner: Es tracta d’un treball on es compilen més de quatre mil escuts heràldics de l’antiga noblesa catalana i també de les institucions, ciutats i viles, des dels seus orígens fins al segle XVI.
Cronica de Cavallers Cathalans (1603): feta copiar de son original per lo Rvd. Jaume Ramon Vila, prevere: armes dels nous comtats, vescomtats, nobles i varvassors del Principat de Catalunya. Comtes de Barcelona. Rais d'Aragó. Comtes d'Urgell, Besalú, Quer Foradat, Castellnou, Cabrera, Rocabertí, Vilamur, Escornalbou.

 

Sigil·lografia:

Col·lecció Sigil·logràfica Catalana: Compilació de segells municipals i també d’altres administracions local o central, eclesiàstics, de vegueries, jutjats, societats recreatives... de diverses poblacions i llocs de Catalunya.

 

Nobiliària:

Matrícula dels Ciutadans Honrats de Barcelona (1510-1699). Matrícula dels ciutadans honrats de Barcelona, instituïda en compliment del privilegi del rei Ferran II (Montsó, 31 d'agost de 1510), el qual equipara la condició social dels ciutadans honrats barcelonins a la dels militars o cavallers. El rei hi dóna la llista nominal de tots els ciutadans honrats, els quals han d'ésser registrats en un llibre específic (Matrícula).

Al catàleg en línia de l'Arxiu Municipal [link a http://w151.bcn.cat/opac/] hi ha digitalitzats els llibres més antics del Registre Civil Municipal de Barcelona. Així doncs, es poden consultar al catàleg en línia de l’Arxiu els períodes següents:

- Naixements de l'any 1841 al 1880
- Defuncions de l'any 1836 al 1880
- Matrimonis de l'any 1845 al 1880

Si es vol fer qualsevol tipus de cerca, es recomana llegir amb atenció la guia on s’explica pas a pas com fer les cerques: http://ajuntament.barcelona.cat/arxiumunicipal/arxiucontemporani/sites/default/files/registre_civil._cataleg_en_linia.pdf

Cal tenir present, però, que aquests llibres corresponen únicament a la ciutat de Barcelona, no a la província del mateix nom, i en un moment en què molts pobles limítrofs – Sants, les Corts, Horta Sant Andreu de Palomar, Sant Marí de Provençals, Sant Gervasi de Cassoles i Sarrià - encara no s'hi havien agregat.

La Secretaria de la Societat tanca de dilluns 26 de març al 2 d'abril, ambdós inclosos. Ens retrobem passat el dilluns de pasqua. Bones festes dolces!

L'arxiu Comarcal del Baix Llobregat impartirà, a càrrec d'Inés Vallès, historiadora i cal·lígrafa el segon curs de cal·ligrafia històrica pensada per a tots els públics. Els assistents s'iniciaran a la lletra carolina i faran petits projectes de composició i maquetació de cal·ligrafia carolina; a més d'aprendre a utilitzar el plomí tal i com s'emprava a les escrivanies clàssiques.

 

Lloc: Arxiu Comarcal del Baix Llobregat (c/ Clementina Arderiu, 23, Sant Feliu de Llobregat)

Dies i horari: 5, 12, 17 i 19 d’abril de 19 a 20.30 h.

Organitza: Arxiu Comarcal del Baix Llobregat i Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat

Preu: 30 euros

Indispensable reserva prèvia: acbaixllobregat.cultura@gencat.cat (telèfon: 936666703)

Per a més informació: http://xac.gencat.cat/ca/llista_arxius_comarcals/baix_llobregat/detall/Curs_cal.ligrafia_2

Ahir vam començar el taller de recursos informàtics per internet bàsics per poder realitzar una primera recerca genealògica des de casa, impartit x Juan-José Cortés i García (Historiador i President de la SCGHSVN).

El creador del programa GDS, Joaquim Casals i de Nadal, ha iniciat la primera sessió del curs de "La informàtica al servei de la Genealogia. El Sistema General de Documentació Familiar". El curs tindrà una durada de 4 sessions i en ell s'explicarà el funcionament de l'aplicatiu i es resoldran tots els dubtes que els assistents puguin tenir.

La neu ha obligat a anul·lar, des del dimecres 27 de febrer a la tarda, totes les formacions programades aquesta setmana. Tot i que no s'ha registrat cap incidència notable i la majoria de serveis es desenvolupen amb normalitat, per seguretat ens han recomanat evitar els desplaçaments.

Lamentem molt les molèsties que aquesta situació puguin originar, i esperem que gaudiu d'aquests paisatges tant hivernals!

Pàgina 1 de 4

Associa't amb nosaltres

Gaudeix de descomptes en llibres i cursos. Rep a casa la revista Paratge i consulta els buidatges obtinguts pels nostres seminaris, grups de treball i socis

Top
Aquesta pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant considerem que acceptes l'ús de cookies. Més detalls…